Töitä perhevapaalla - miten ja miksi?

Teen tällä hetkellä töitä samalla kuin olen perhevapailla. Olen siitä hyvin etuoikeutetussa asemassa, että työnantajani haluaa edistä yhteiskuntaa, jossa juuri tällainen on mahdollista. Ja teen myös työtä, josta tykkään aivan valtavasti, jota siis haluan jatkaa "vapaiden" aikanakin.


Minulla ei ole työvelvoitetta, mutta saan tehdä töitä, jos siihen tarjoutuu kiinnostava tilaisuus. Esimerkiksi tänään osallistuin Ruuhkavuosien ja osaamisen kehittämisen yhdistämisen mahdollisuuksia ruotivaan podcastiin.


Mitä perhevapaiden ja töiden yhdistäminen sitten tarkoittaa käytännössä? No, tällä hetkellä se tarkoittaa, että saan tutustua uuteen pieneen ihmiseen ja sen ohella teen itseäni kiinnostavia ja tähän elämänvaiheeseen sopivia töitä, kuten juuri podcastiin osallistuminen tai muu yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Kaikkeen ei toki voi revetä, ja aina pitää etukäteen vähän varoittaa, että yritän parhaani, mutta vauvan ehdoilla.


Työnantajalta tällainen vaatii pelisilmää ja neuvottelua sopivista työmääristä ja tehtävistä. Meillä on erillinen tuntityösopimus, jonka puitteissa voin vapaasti toimia.


Monille kuitenkin vanhempainvapaa on totaalisempi muutos, hyppäys syrjään työelämästä. Se konkretisoituu siinä, että otetaan avaimet ja koneet pois, ja takaisin pääsee vasta kun palaa kunnolla täysipäiväisiin töihin. Mielestäni tämä on vähän turhan kategorista, ja yksilöllistä joustoa toivoisin tähänkin. Moni toki toivookin taukoa työelämästä, mutta eivät kaikki. Kannattaisi ainakin selvittää, onko omissa työntekijöissä kiinnostusta vastaavaan. Tämä on oiva tapa pitää kiinni avainosaajistaan, ja sitouttaa heitä myös palaamaan.


Liian usein työsuhteet kuitenkin ennemminkin päättyvät perhevapaisiin, kuin jatkuvat niiden aikana. Eli henkilöillä ei edes ole työpaikkaa minne palata tai missä voisi välillä käydä hoitamassa jotain pikkuaskareita jos kiinnostaa. Turhaan menetetään osaamista, jota mieluummin voisi sitouttaa. Perhevapaat ovat kuitenkin lyhyt aika elämässä, niin vapaalla olijalle kuin organisaatiollekin. Paras ottaa niistä kaikki ilo irti - mitä ikinä se kullekin tarkoittaakaan._DSC3747.jpg

Moi! Kiva, että löysit tänne. 

Tämä on Annica Mooren blogi. Kerron täällä työstäni, perhevapaista, lapsiperhearjesta ja työelämän kehittämisestä, mutta myös ajatuksistani Helsingin kehittämiseksi. 

 

Olen Vihreiden ehdokas kuntavaaleissa 2021.