Perhevapaa on tärkeä vaihe elinikäisen oppimisen polulla

Perhevapailla moni tutkailee uudelleen arvojaan ja miettii mitä elämällään oikeastaan haluaa tehdä. Silloin mietitään usein uudelleenkouluttautumista, työllistymismahdollisuuksia ja mahdollisesti ihan uutta uraakin. Näin kävi myös minulle. Muutin perhevapaiden jälkeen suuntaa.Paluu perhevapaalta työelämään voi olla isokin heräämisen paikka. Yksilö joutuu miettimään onko nykyinen työ sellainen, jonka vuoksi haluaa viettää 8h päivässä erossa omista kultamuruistaan. Tämä herääminen saa myös ihmiset toimimaan ja hankkimaan uutta osaamista ja uutta suuntaa uralleen.


Paluu koulunpenkille perhevapailla?

Perhevapaalla on vauvasta riippuen hyvinkin mahdollista irrottaa muutama tunti sieltä täälltä uuden oppimiseen, vapaaehtoistyöhön tai erilaisiin opintoihin. Toivoisin, että perhevapaauudistuksen myötä uudessä systeemissä tätä tullaan mahdollistamaan vielä entistä paremmin. Tätä olemme ainakin Mothers in Businessissä (MiB) aktiivisesti ajaneet.


Nykyajan työelämässä ainoa pysyvä asia on muutos, ja tähän muutokseen voi sopeutua vain oppimalla uutta ja kehittämällä taitojaan. Ruuhkavuosienkin keskelläkin on tärkeä muistaa panostaa omaan osaamiseen ja jaksamiseen. Niiden avulla selviää työelämässä ruuhkavuosien jälkeenkin.


Mutta mistä uutta osaamista?

Esimerkiksi Mothers in Business tarjoaa jäsenilleen satoja monipuolisia keskustelutilaisuuksia, yritysvierailuja, koulutuksia, työpajoja, vertaistapaamisia ja muita tilaisuuksia - ja kaikkiin voi osallistua myös vauva tai taaperon kanssa. Tämä on yksi syy MiBin suosiolle, sillä muuten vastaaviin koulutuksiin ei usein lasten kanssa ole asiaa.


Koulutuspolitiikassa perhevapaat tulisi huomioida paremmin keskeisenä nivelvaiheena. Tämä vaatisi, että oppilaitoksissa ja tukimuodoissa mahdollistettaisiin ja kannustettaisiin opintoihin myös vauva kainalossa. MiBissä meillä on hyviä kokemuksia omasta erikoisammattitutkintoryhmästä mibiläisille äideille, jolloin kaikille mahdollistui osallistuminen opintoihin myös lapsien kanssa eikä tarvinnut sumplia hoitokuvioita. Oli yksi este opinnoille vähemmän.


Miten elinikäistä oppimista voidaan tukea työyhteisössä?

Työyhteisöissä perhevapaille jäämiseen ja sieltä paluuseen kannattaa panostaa. Henkilöltä kannattaa hyvissä ajoin ennen perhevapailta paluuta kysyä miten paluuseen suhtautuu, mitä kaikkea on perhevapailla oppinut ja millaiset tehtävät tuntuvat motivoivilta. Monella työpaikalla tämä vaatii asennemuutosta. Valitettavan usein perhevapaiden vaikutus henkilön uraan ja työtehtäviin on negatiivinen. Tällaisissa tilanteissa menetetään usein turhaan osaamista ja nakerretaan motivaatiota.

Lisäksi, monilla äideillä on turha pelko, että vanhemmuus vaikuttaisi negatiivisesti työkykyyn. Päinvastoin! Vanhemmuus opettaa tärkeitä työelämätaitoja. Äitiys ja vanhemmuus opettaa priorisoimaan, sanallistamaan, motivoimaan, ymmärtämään lapsia ja perheitä asiakaskuntana, ja kehittää myös mielenhallintaa, sillä lapsille on turha hermostua vaikka kuinka olisi kiire.


Olisi hienoa, jos näitä kykyjä alettaisiin arvostamaan työelämässä ja opinnoissa laajemmin.


Kirjoittaja: Annica Moore


Julkaistu myös MiBin blogissa 1.7.2021: https://www.mothersinbusiness.fi/blog/2021/1/26/perhevapaa-on-trke-vaihe-elinikiselle-oppimiselle

_DSC3747.jpg

Moi! Kiva, että löysit tänne. 

Tämä on Annica Mooren blogi. Kerron täällä työstäni, perhevapaista, lapsiperhearjesta ja työelämän kehittämisestä, mutta myös ajatuksistani Helsingin kehittämiseksi. 

 

Olen Vihreiden ehdokas kuntavaaleissa 2021.