Kunpa korona uudistaisi etätyökäytäntöjä pysyvästi!

Millaiset etätyön käytännöt teillä oli ennen koronaa? Varsin monella työpaikalla etätyön tekoa oli rajoitettu tiettyyn päivään, tai etätyömahdollisuutta tuli hakea tapauskohtaisesti. Voitaisiinko näistä käytännöistä vihdoin tämän kevään jälkeen päästää jo irti? 

Paljon puhutaan helpotuksista, joita joustot ja etätyömahdollisuudet tuovat työn ja perheen yhteensovittamisessa. Mitä se etätyön osalta käytännössä tarkoittaa? Millä keinoin etätyön mahdollistaminen tukee parhaiten työn ja perheen yhteensovittamista sekä työn ja vapaa-ajan tasapainoa?

Aito joustava etätyömahdollisuus sekä mahdollisuus vaikuttaa itse työnteon aikaan ja paikkaan lisäävät työntekijän mahdollisuuksia tasapainottaa työtä ja vapaa-aikaa. Ne myös lisäävät työntekijän sitoutumista ja motivaatiota, erityisesti työssäkäyvien äitien keskuudessa.

On selvää, että kaikissa työtehtävissä ei ole mahdollisuutta etätyöskentelyyn. Tämän poikkeuksellisen kevään myötä sitä on kuitenkin päästy testaamaan useilla työpaikoilla. Jatkossa ei myöskään ole varmaa, milloin paluu normaaliin olisi mahdollinen. Mothers in Business -järjestön jäsen kuvaa kehitystä seuraavasti: 

“Korona-kriisi on aiheuttanut digiloikan, josta täytyy nyt pitää kiinni. Kokous- ja työkäytäntöjä on nyt syytä kehittää huomattavasti enemmän digi- ja etätyön suuntaan. Etätyön toimivuus ja kapasiteetti pitää pitää prioritettiina. Tämä näkyisi suoraan esim. perheiden hyvinvointina.”

Valitettavan usein jäsenien vastauksissa nousi kuitenkin esiin, kuinka paljon ja miten eri tavoin etätöitä on ennen koronaa rajoitettu. Moni myös kokee, että etätyön tekoa rajoitetaan turhaan. Sille on määriteltynä määrällisiä rajoitteita, esim. yksi päivä viikossa, tai että päivät tulee etukäteen hyväksyä esihenkilöllä. Nämä käytännöt eivät varsinaisesti viesti luottamuksesta. Toki yksikin etäpäivä viikossa voi olla parempi kuin ei yhtään. Tuottavuusnäkökulmasta voisi kuitenkin olla järkevää mahdollistaa työskentely sillä tavoin, miten työntekijä kokee saavansa eniten aikaan. 

Etätyömahdollisuuden hyödyntäminen juuri niihin aikoihin, mikä yksilön tarpeisiin sopii, saattaa mahdollistaa vähemmän kuormittavaa arkea. Tämä taas heijastuu takaisin työsuoritukseen, kuten jäsenemme hyvin muotoilee: 

“Säännölliset etäpäivät mahdollistaisivat ruuhkavuosiarjen pyörittämisen huomattavasti paremmin. Kaikenlainen jousto työn tekemiselle lisäisi viihtyvyyttä ja ennen kaikkea työssä jaksamista.”

Ja eikös työssään viihtyvät ja hyvin jaksavat työntekijät kuitenkin ole jotain varsin tavoittelemisen arvoista? 

Kirjoittaja: Annica Moore Muokattu alkuperäisestä blogista, joka julkaistu MiBin nettisivuilla:

https://www.mothersinbusiness.fi/blog/2020/6/17/oi-jospa-korona-uudistaisi-ettykytntj-pysyvsti


_DSC3747.jpg

Moi! Kiva, että löysit tänne. 

Tämä on Annica Mooren blogi. Kerron täällä työstäni, perhevapaista, lapsiperhearjesta ja työelämän kehittämisestä, mutta myös ajatuksistani Helsingin kehittämiseksi. 

 

Olen Vihreiden ehdokas kuntavaaleissa 2021.