HU mielipide koulujen uudisrakentamisesta: Kotiluokka luo lapselle turva

Koulujen uudistamisessa ja rakentamisessa on vallalla trendi, jossa koululaisilla ei ole enää omia pulpetteja tai luokkahuoneita - kouluja rakennettaan muuntautuviksi avotiloiksi. Vastikään uuden helsinkiläisen koulurakennuksen suunnittelussa opettajien omat toiveet luokkahuoneista sivuutettiin tämän trendin vuoksi.

Työelämässä on huomattu, että avotiloissa aikuisilla on vaikea keskittyä, ja että ne heikentävät työn tuloksellisuutta.

Helsingin uudet koulut rakennetaan muuntotilaisiksi. Opiskelu tapahtuu tällöin muuntautuvissa avotiloissa. Vastaavaa käytäntöä löytyy jo esimerkiksi Kalasatamassa, Jätkäsaaressa ja uudessa Jakomäessä sijaitsevassa Kankarepuiston koulussa.

Työelämässä on huomattu, että avotiloissa aikuisilla on vaikea keskittyä, ja että ne heikentävät työn tuloksellisuutta. Sama koskee myös lapsia, joiden tarkkaavaisuuden ja äänenkäytön säätely vasta kehittyvät. Satakunta alakoululaista on huomattavasti äänekkäämpi porukka kuin konttorityötä tekevät aikuiset.


Kotiluokka luo struktuuria, selkeyttä ja turvaa. Siellä on oma paikka, yhteisö ja kaverit. Tämä on tärkeää varsinkin pienille lapsille, mutta osalle lapsista opiskelu ilman niitä on mahdottomuus. Mielestämme jokainen lapsi ansaitsee rauhalliset oppimismahdollisuudet, joihin kuuluvat hyvät seinät ja tehokas äänieristys. Lisäksi tarvitaan pieniä, rauhallisia ja muuntautuvia tiloja työskentelyyn ja opiskelun eriyttämiseen.


Ei toisteta lapsille kalliita virheitä, joita nyt puretaan työmaailmassa.

Koulutiloja suunniteltaessa ja erityisesti päätöksiä tehdessä tulee kuunnella oppimisen ja kehityksen asiantuntijoita sekä kouluyhteisön jäseniä. Tilat pitäisi rakentaa lasten tarpeet ja oppiminen edellä. Muuntautuvuus on hyvä bonustekijä, mutta sitä ei pitäisi edistää oppimisen kustannuksella. Ei toisteta lapsille kalliita virheitä, joita nyt puretaan työmaailmassa.


Annica Moore, toiminnanjohtaja (ja vilkkaan lapsen vanhempi), Helsinki,

Suvi Pulkkinen, poliittinen asiantuntija, luokanopettaja (KM), Helsinki


Kirjoitus alunperin julkaistu mielipidekirjoituksena Helsingin Uutisissa

https://www.helsinginuutiset.fi/paakirjoitus-mielipide/3663764#osastot


Lisätietoja aiheesta, mm täältä:

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006383807.html?share=ab2a227eaf41e9fd950e27e2383d49ba&fbclid=IwAR33zS9X4zNbo3hembATAXNF_PpcRUOPDJMcw04fGwc1V7BxEpyi5IMmgj8


https://www.rakennuslehti.fi/2020/02/avokonttorin-ihanteita-tavoitellut-koulu-koki-takaiskun-rakentaa-valiseinat-koska-eri-tunneilla-olleiden-lasten-aanet-sekoittuivat/?fbclid=IwAR1HZ2Nai26vCjvnxwI0Jn3A5HOHxE3Ttk0cWv5TFld7YDd5jDQ7DgV245Q


_DSC3747.jpg

Moi! Kiva, että löysit tänne. 

Tämä on Annica Mooren blogi. Kerron täällä työstäni, perhevapaista, lapsiperhearjesta ja työelämän kehittämisestä, mutta myös ajatuksistani Helsingin kehittämiseksi. 

 

Olen Vihreiden ehdokas kuntavaaleissa 2021.