Kaupunki pienimpien ihmisten puolella - eli 10 asiaa, mitä vauvat ainakin toivoisivat

Vauvoilla ei vielä ole omaa ääntä, eikä heitä kuulla päätöksenteossa oman elämänsä kokemusasiantuntijoina. Vauvaystävällisessä kaupungissa asetutaan myös vauvan asemaan, ja mietitään mitä vauva tässä tilanteessa toivoisi ja tarvitsisi. Alla kymmenen toimea, joilla Helsingin kaupunki voi varmistaa olevansa ihan pienimpien asukkaidensa puolella.

Vauvaysvävällisessä Helsingissä:

1. Perheystävällisyys näkyy kunnan johtamisessa ja arvoissa.


2. Uusi ihminen toivotetaan tervetulleeksi kaupunkiin parhaalla mahdollisella hoidolla.


3. Vauvan vanhempia tuetaan uuden elämän ensimetreillä hyvin resursoidun henkilökunnan voimin. Vauvaperheet saavat tarkoituksenmukaista tukea; matalan kynnyksen palveluita, ympärivuorokautista hoitoa.


4. Kaikkia vauvoja kohdellaan tasaveroisesti. Erityistä tukea tarvitsevat vauvat otetaan huomioon jo palveluja suunnitellessa.


5. Vauvojen vanhempia kohdellaan neuvolassa ja palveluissa tasa-arvoisesti.


6. Vauvoille ja vauvojen perheille suunnatuista palveluista viestitään avoimesti ja laajasti, jotta uudessa elämäntilanteessa tarvittava tieto ja tarvittavat palvelut löytyvät erittäin helposti.

7. Vauvat ja esteetön pääsy otetaan huomioon palveluja suunnitellessa, vauvojen tarpeet huomioidaan asiakkaina.


8. Lasten oikeudet otetaan huomioon kaikessa päätöksenteossa ja lapsivaikutusten arviointi on keskeinen työkalu Helsingin kaupungin päättäjille.


9. Kaupunki tarjoaa sopivia tiloja yhteiseen tekemiseen ja vertaistukeen vauvaperheille.


10. Kaupunki järjestää yhteistyössä erilaisia tapahtumia, palveluita ja tempauksia vauvaperheille, jolla elävöitetään vauva-arkea ja tuodaan myös kulttuuria ja harrastuksia osaksi vauvojen elämää. Hyviä esimerkkejä ovat muskarit, vauvauinnit ja vauvojen värikylvyt.


Lisäksi Helsingin kaupunki yli 30 000 ihmisen työnantajana voi tukea työn ja vauva-ajan yhteensovittamista niin isille kuin äideille. Mahdollistetaan työskentely osa-aikaisena, joustavat työajat, lyhyet tehokkaat kokoukset, ja etätyömahdollisuudet, joiden avulla työaikaa voi mitoittaa parhaalla mahdollisella tavalla vauva-ajan ympärille.

Annica Moore

_DSC3747.jpg

Moi! Kiva, että löysit tänne. 

Tämä on Annica Mooren blogi. Kerron täällä työstäni, perhevapaista, lapsiperhearjesta ja työelämän kehittämisestä, mutta myös ajatuksistani Helsingin kehittämiseksi. 

 

Olen Vihreiden ehdokas kuntavaaleissa 2021.